Powiat Stalowowolski ma powierzchnię 833 km². Aż trudno uwierzyć, że na tym niewielkim obszarze mamy tak bardzo zróżnicowaną, a zarazem bogatą kuchnię. W Chwałowicach gospodynie wyczarowują kulinarne cuda z fasoli. Jak chcemy spróbować ciekawych dań z kaszy jaglanej – to koniecznie udajmy się do Pysznicy. Najlepsze bułeczki z jagodami zjemy w Lipie, a gęś – w Pilchowie. Znowu Zaklików słynie z karpia, a gmina Bojanów z miodu.
Podobne przykłady można by mnożyć, ponieważ wiele naszych miejscowości ma już swoje „wizytówki”w postaci lokalnych przysmaków. Zdajemy sobie sprawę, że przepisy zamieszczone w folderze to zaledwie część bogatej oferty kulinarnej Powiatu Stalowowolskiego. Receptur wartych rozpowszechniania jest znacznie więcej, dlatego uruchomiliśmy tę zakładkę i zachęcamy mieszkańców do nadsyłania kolejnych przepisów, które chętnie tu opublikujemy. Mamy nadzieję, że w ten sposób uda nam się wspólnie stworzyć coś na kształt „powiatowej książki kucharskiej”.
Szczególne podziękowania należą się wszystkim uczestnikom projektu. To ludzie, którzy z prawdziwą pasją poświęcają się kultywowaniu lokalnej kuchni. Wielu z nich nie tylko dba o to, aby receptury ich przodków nie odeszły w zapomnienie, ale nie boi się też eksperymentować i tworzyć nowych, charakterystycznych dla lokalnej kuchni przepisów.
Groch z kapustą to danie spotykane w wielu regionach. Występuje w różnych modyfikacjach, a jedną z najciekawszych, jest na pewno ta przygotowywana przez mieszkańców Turbi w gminie Zaleszany.
Nie ma takiej potrawy, której gospodynie z chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego nie potrafiłyby przygotować z fasoli. Wachlarz jest szeroki: od deserów po kotlety, a nawet… pasztet.
Kasze świetnie smakują w połączeniu z ciastem drożdżowym. I o ile w sąsiednim województwie lubelskim popularne są bułeczki drożdżowe z farszem z kaszy gryczanej, to w gminie Pysznica już od pokoleń ciasto drożdżowe piecze się z kaszą jaglaną.
Kiedyś była jednym z symboli polskiej kuchni. Później zapomniana, a dziś przeżywa renesans i wraca na polskie stoły. Mowa oczywiście o gęsinie. – Jej mięso jest nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.
Fasola nie tylko świetnie zastępuje mięso w wielu potrawach, ale równie dobrze się z nim również komponuje. Znakomitym przykładem takiego dania jest chwałowicki klops z grochu faszerowany mięsem.
Czy jest coś smaczniejszego od ciepłej kromki świeżego chleba? Chyba nie, zwłaszcza jeśli jest to kromka domowego chleba.
O tym, że gęsie podroby znakomicie nadają się na zupę, wiadomo nie od dziś. W przeszłości krupnik na gęsinie był jednym z rarytasów polskiej kuchni. Teraz trudno znaleźć go w naszych jadłospisach, choć w niektórych domach ten przysmak nadal jest przyrządzany.
Pniów, Dąbrówka Pniowska, Witkowice, Chwałowice – te miejscowości na terenie gminy Radomyśl nad Sanem to prawdziwe „fasolowe zagłębie”.
Bigos - w przeszłości jedno z podstawowych dań, jakie podawano gościom podczas wszelkiego rodzaju imprez. Wprawdzie dzisiaj przestał być już żelaznym punktem każdego weselnego czy imieninowego menu, ale z drugiej strony - dobrze przygotowanego bigosu nikt nie odmówi.
Chleb chwałowski to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych produktów kulinarnych z Powiatu Stalowowolskiego. Jest wykonywany według tradycyjnej receptury, sięgającej przełomu XIX i XX wieku i przekazywanej w Chwałowicach z pokolenia na pokolenie.
Wyjątkowość tej kiełbasy wynika nie tylko z nietypowej metody jej przygotowania, ale przede wszystkim z tego, że na stołach pojawiała się niemiernie rzadko, więc traktowano ją jako szczególny przysmak.
Jest takie ciasto, które można spotkać na stołach w niemal każdym domu w Lipie. Miejscowi lubią go i pieczą od lat, a goście, którzy są nim częstowani po raz pierwszy, zazwyczaj cmokają z zachwytu. To śmietankowiec.
To kolejna receptura na bezmięsne kotlety z bogatego zbioru przepisów członkiń chwałowickiego Gminnego Zespołu Kulinarnego. Jednak tym razem, zamiast białej fasoli, głównym składnikiem jest jej czerwona odmiana.
Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas dla wszystkich chrześcijan. Stąd na świątecznych stołach pojawiają się również wyjątkowe dania – takie, których w ciągu roku raczej nie jadamy.
Lipa (gmina Zaklików) to wieś otoczona lasami. Tutejsi mieszkańcy potrafią korzystać z ich bogactwa – zbierają leśne owoce i przyrządzają z nich pyszne smakołyki.
Czy fasola może być głównym składnikiem słodkiego deseru? Owszem, może. Ale czy to będzie smaczne? Owszem, będzie. Pod warunkiem jednak, że zostanie przygotowane zgodnie z recepturą pochodzącą z Chwałowic.
Pierogi z kaszy jaglanej z serem, to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw dla gminy Pysznica, a zwłaszcza dla położonych na jej terenie takich wsi jak Słomiana czy Krzaki.
Trudno doszukiwać się tej potrawy w starych książkach i zeszytach z przepisami, gdyż jeżyki to dość nowoczesne danie. Niemniej warte spróbowania.
Może niektórym trudno będzie w to uwierzyć, ale żeby zrobić dobre kotlety, wcale nie musimy użyć mięsa. Z powodzeniem możemy je zastąpić innymi składnikami.